2016. feb 21.

Környezetkímélőbbé válnak a New York-i mobilkifőzdék

írta: borben
Környezetkímélőbbé válnak a New York-i mobilkifőzdék

2016 forradalmi változást hoz a híres New York-i ételárusító kocsik életében. 500 megújuló energiával működő jármű készül a „Nagy Alma” meghódítására.

Az ún. food cart-ok már közel 150 éve vannak jelen New York utcáin. A Central Parktól kezdve, Coney Islanden át, egészen a Wall Streetig, a mobilkonyhák mindenütt szerves részét képezik a városképnek, valamint  hozzájárulnak annak sajátos hangulatához, miközben a legkülönfélébb, megfizethető ételekkel szolgálják ki a New York-iakat és a turistákat egyaránt. A városban szétszórva több ezer ilyen kocsi található, és több mint 1 millió ember étkezik náluk naponta.

foodcart1.jpg

A jól megszokott kocsik azonban a jövőben látványos megújuláson mennek keresztül. New York városa és a MOVE Systems ugyanis több mint 500 környezetbarát utcai szekér beszerzéséről állapodott meg. A mobilkonyhákban eddig általában propánnal töltött gázpalackok segítségével készítették az ételeket, de ez mind az árusokra, mind a vendégekre nézve számos veszéllyel járt. Nemrégiben például Washingtonban, nem messze a Fehér Háztól fel is robbant egy utcai mobilkifőzde. Ugyanakkor a hagyományos járművek rendkívül környezetszennyezők is voltak, hiszen üvegházhatású gázokat bocsátottak a város légkörébe.

foodcart2.jpg

Az MRV100 elnevezésű modellekből álló új flotta csökkenteni fogja a széndioxid-kibocsátást, és javítja majd a metropolisz levegőminőségét. A már-már futurisztikus megjelenésű kocsik rozsdamentes acélból készülnek, a tetőn pedig napelemeket helyeznek el. Szükség esetén pedig egy földgázzal működő generátor tudja biztosítani az akkumulátorok feltöltését. Szakértők jelentése szerint – a hagyományos food cart-okkal összehasonlítva – minden MRV100-as kocsi 60%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és 95%-kal a szmog kialakulásának valószínűségét.

foodcart3.jpeg

Egy környezetbarát ételárusító kocsi beszerzése körülbelül 15–25 ezer dollárba kerül. Az első 500 új típusú szekér 2016-ban áll majd forgalomba.

A bejegyzés a livingcircular.veolia.com cikke alapján, a franchiseportal.hu oldal számára készült.

Szólj hozzá

gazdaság zöld beruházás fenntartható fejlődés